Gå til indhold
Espresso 101: Lär dig grunderna i espresso - Barista och Espresso

espresso 101: Lær det grundlæggende i espresso

Hvad er espresso?

espresso er en type metode til kaffebrygning. espresso er ikke specifikke kaffebønner eller ristningstyper. Hvad gør forskellen espresso mod andre typer bryggemetoder er presset. At brygge espresso, skubbes varmt vand gennem kompakt finmalet kaffe under højt tryk. Normalt mellem 6 og 9 bar. Fordi kaffen brygges ved så høj en temperatur, udvindes alle naturlige aromaer og gasser fra kaffen hurtigt og effektivt. Resultatet er en koncentreret lille kaffedrik med en meget kompleks smag med en aromatisk toptilstand, som også kaldes crema.
espresso har en højere dosis koffein pr. ml sammenlignet med brygget kaffe. En 15cl kop almindelig brygget kaffe indeholder ca. 70mg koffein mens en dobbelt espresso på 36mg indeholder cirka 150mg koffein.

Så hvad er crema?

Crema er det øverste lag af skum espresso og er en væsentlig og unik egenskab ved espressobrygning. Crema dannes, fordi der er kuldioxid i kaffen, som frigives ved det høje bryggetryk. Selve kuldioxidgassen dannes under ristningsprocessen. Selvom espresso brygget korrekt, kan mængden af crema variere på grund af forskellige faktorer såsom stegeprofil og bønnetype. Generelt har Arabica bønner en tendens til at have mindre crema sammenlignet med Robusta kaffebønner. Selv lyse ristede bønner giver mindre crema end mellem- og mørkristede bønner. Farven på cremen viser også, hvor stærk din koffein er espresso er. Så jo mørkere farven er, jo højere koffeinindhold får du espresso har.

Hvordan drikker jeg? espresso?

espresso normalt karakteriseret ved en bitter eller sur eftersmag. Men afhængigt af valget af bønner, kan du producere fantastiske espresso som hverken har en bitter eller sur eftersmag med komplekse smage som frugt, sødme, chokolade og nødder. Sammenlignet med almindelig brygget kaffe er oplevet espresso som er meget stærkere, netop fordi kaffedrikken er meget mindre, men er mere koncentreret. Derefter espresso er i en nøddeskal en komprimeret udgave af brygget kaffe. For en, der ikke er vant til at drikke lige espresso smagsoplevelsen være overvældende. At kunne nyde de komplekse smage, der espresso tilbud tager tid, men er meget givende, når du først har udviklet og forfinet dine smagsløg.
espresso kan kombineres med varmt vand, som kaldes americano og er den drik, der minder mest om brygget kaffe. Ved at tilsætte skummetmælk med espresso du får en række forskellige variationer af kaffedrikke såsom latte, cappuccino, macchiato og så videre. Der er masser af forskellige opskrifter fra kolde og søde kaffedrikke til små drinks som Cortado.

Hvordan brygger jeg? espresso?

espresso brygget af én espressomaskine som kan presse igennem en kompakt finmalet kaffe med et tryk på 9 bar. For at få en velafbalanceret espresso der er nogle vigtige dele. Generelt plejer man at sige, at man skal have et forhold på 1:2 mellem malet kaffe og volumen espresso. Så hvis du maler 18 g kaffe, bør du sigte efter omkring 36 g espresso og tiden til at producere den mængde espresso bør tage mellem 25 og 30 sekunder. Så kan du altid forfine opskriften ved at øge eller mindske visse parametre. Der er ingen fast opskrift eller regel, men dette er en start til at komme i gang og få et godt resultat.
ældre indlæg
Nyere indlæg

Indkøbskurv

Din indkøbskurv er i øjeblikket tom

Køb nu