Hvad er Espresso?
Espresso er en type metode til kaffebrygning. Espresso er ikke specifikke kaffebønner eller ristetype. Det, der adskiller espresso fra andre typer bryggemetoder, er trykket. For at brygge espresso presses varmt vand gennem kompakt, fintmalet kaffe under højt tryk. Normalt mellem 6 til 9 bar. Da kaffen brygges ved så høj temperatur, trækkes alle naturlige aromaer og gasser hurtigt og effektivt ud af kaffen. Resultatet er en koncentreret lille kaffedrik med en meget kompleks smag og en aromatisk overflade, som også kaldes crema.
Espresso har en højere dosis koffein pr. ml sammenlignet med filterkaffe. En kop almindeligt filterkaffe på 15cl indeholder ca. 70mg koffein, mens en dobbelt espresso på 36ml indeholder ca. 150mg koffein.
Så hvad er crema?
Crema er det øverste skumlag på espresso og er en væsentlig og unik egenskab ved espressobrygning. Crema dannes, fordi der er kuldioxid i kaffen, som frigives af det høje bryggetryk. Selve kuldioxidgassen dannes under risteprocessen. Selvom espresso brygges korrekt, kan mængden af crema variere på grund af forskellige faktorer som risteprofil og bønnetype. Generelt får Arabica-bønner mindre crema sammenlignet med Robusta-kaffebønner. Også lysristede bønner giver mindre crema end mellem- og mørkristede bønner. Farven på creman viser også, hvor stærk koffeinmæssigt dit espresso er. Jo mørkere farve, desto højere koffeindhold vil dit espresso have.
Hvordan drikker jeg espresso?
Espresso kendetegnes ofte ved en bitter eller sur eftersmag. Men afhængigt af valg af bønner kan du få fantastiske espresso, som hverken har en bitter eller sur eftersmag, med komplekse smagsnuancer som eksempelvis frugt, sødme, chokolade og nødder. Sammenlignet med almindeligt filterkaffe opleves espresso som meget stærkere, netop fordi kaffedrikken er meget mindre, men mere koncentreret. espresso er i en nøddeskal en komprimeret variant af filterkaffe. For nogen, der ikke er vant til at drikke ren espresso, kan smagsoplevelsen være overvældende. At kunne nyde de komplekse smagsnuancer, som espresso tilbyder, tager tid, men er meget givende, når du har udviklet og forfinet dine smagsløg.
Espresso kan kombineres med varmt vand, hvilket kaldes americano, og er den drik, der ligner mest filterkaffe. Ved at tilsætte skummet mælk til espresso får du en række forskellige variationer af kaffedrikke som blandt andet latte, cappuccino, macchiato og så videre. Der findes mange forskellige opskrifter fra kolde og søde kaffedrikke til små drikke som eksempelvis Cortado.
Hvordan brygger jeg espresso?
Espresso brygges af en
espressomaskine som kan presse en kompakt fintmalet kaffe med 9 bars tryk. For at opnå en velbalanceret espresso er der nogle vigtige dele. Generelt plejer man at sige, at man skal have et forhold på 1:2 mellem malet kaffe og volumen af espresso. Så hvis man maler 18g kaffe, skal man sigte efter ca. 36g espresso og tiden for at få den mængde espresso skal tage mellem 25 og 30 sekunder. Derefter kan man altid forfine opskriften ved at øge eller mindske visse parametre. Der findes ikke en fast opskrift eller regel, men dette er en start for at komme i gang og få et godt resultat.