Spring til indhold
Viktigt att tänka på när man väljer espressobönor! - Barista och Espresso Viktigt att tänka på när man väljer espressobönor! - Barista och Espresso

Vigtige ting at overveje, når du vælger espressobønner!

Du har nu købt en ny pose med hele espressobønner og spekulerer på, hvordan den vil smage, eller måske leder du efter nye espressobønner til din espressomaskine? Her vil vi dele nogle vigtige punkter med dig, du skal overveje, når du vælger espressobønner. 

Stegedato

Den vigtigste information på en kaffepose er ristedatoen. Afhængigt af ristningsapparatet vises ristedatoen normalt lidt forskellige steder på posen, men sørg for at der er en ristedato. Køb absolut IKKE kaffe, der ikke har en ristedato. Gammel kaffe er meget svær at arbejde med og er næsten umulig at få gode resultater med. Derfor anbefaler vi kaffe, der er ristet inden for to uger.

Efter at bønnerne er ristet, begynder de at frigive kuldioxid, som blev dannet under ristningsprocessen og er indeholdt i bønnens cellestruktur. Kuldioxidgassen frigives langsomt over tid, og processen accelereres ved kontakt med vand eller ilt. Det tykke skum oven på din espresso kaldes også "Crema", og dette er resultatet af den kuldioxid, der var i espressobønnerne, som giver den gode aroma og tekstur. Jo ældre kaffen er, desto mindre crema, og dermed vil kaffen være mere vandig og smage dårligere. Derfor er det vigtigt at købe bønner, der er så friskristede som muligt.

For at forlænge din kaffes levetid anbefaler vi at opbevare den et køligt og tørt sted i kaffeposen eller i en ilttæt beholder.

Bare fordi din kaffe er ved at blive gammel, betyder det ikke, at den skal smides ud. Før du beslutter dig for at smide værdifuld kaffe ud, kan du først prøve at male den finere for at få mere ud af den. Hvis det ikke virker, kan du prøve en anden brygningsmetode, der ikke er lige så påvirket af, hvor frisk kaffen er.

Rustprofilen

Der er ingen fast standard for, hvor mørk eller lys kaffe skal ristes. Ristegraden kan dog drastisk ændre kaffebønnernes tæthed, hvor let kaffen kan udvindes, og hvordan du skal tilpasse din brygning til bønnens egenskaber. Jo længere bønnen ristes, desto mere vil bønnen miste sin struktur og blive tørrere, hvilket resulterer i en mørkere ristningsprofil. For dem, der brygger espresso, skal du fokusere på følgende aspekter; bryggetemperatur, malingsgraden, dvs. hvor fint eller groft du maler dine bønner, og sidst men ikke mindst, forholdet mellem vand og kaffe.

Brygningsopskrift

Siden let ristet Kaffe har en kortere ristningstid, de har en højere densitet, og derfor er det vanskeligere at udvinde alle aromaer, smagsstoffer og tekstur fra kaffen. For at modvirke disse vanskeligheder skal du brygge med højere bryggetemperaturer, finere malingsgrad og længere bryggetider. Vi anbefaler at starte med et forhold mellem kaffe og vand på 1:2 til 1:3, en bryggetemperatur på mellem 33 og 36 grader med en malingsgrad, der giver dig mulighed for at opnå en bryggetid på mellem 28 og 34 sekunder.

Til medium rust Vi kan anbefale et blandingsforhold på 1:1,5 til 1:2,5, en bryggetemperatur på omkring 33 grader og en kværningsgrad, der gør det muligt at brygge på 25 til 30 sekunder.

Til mørkristet bønner vil vi anbefale at starte med et forhold på 1:1 til 1:2, en lidt lavere bryggetemperatur på 32 til 34 grader med en malingsgrad, der giver dig en bryggetid på 25 til 30 sekunder. Bare fordi der står mørk rust på posen, betyder det ikke, at du får det bedste resultat ved at følge vores anbefaling nøjagtigt, men det er en god start at eksperimentere, indtil du får det bedste resultat for netop dine bønner.

Region og højde

Oftest er kaffe opkaldt efter den region, hvor den kommer fra. Kaffens smag vil også afspejle den region, hvor den kommer fra. Generelt kommer kaffe fra disse tre regioner, Syd- og Mellemamerika, Afrika og Sydøstasien, som er regioner, der ligger tæt på ækvator. Kaffeplantager har brug for rig og frugtbar jord, milde temperaturer, hyppig regn og ly for solen og stor højde for at vokse.

De bedste kaffebønner vokser mellem 600 og 1850 meter over havets overflade. Årsagen er, at jo højere højden er, desto mindre ilt er der tilgængeligt, hvilket igen kan forsinke vækstprocessen. Jo længere vækstprocessen er, desto mere tid har kaffen til at modnes og udvikle komplekse smagsoplevelser. Når risterne skriver på posen den højde, hvor kaffen er dyrket, angiver det, hvor intense kaffens smagsoplevelser kan være.

Hvis du ser risterierne skrive, at bønnerne har noter af chokolade, karamel og blåbær, betyder det, at du med korrekt brygning kan opnå sådanne smagsnuancer uden at tilsætte noget. espresso og det kan være svært og kræve lidt læring at kunne mærke disse specifikke noter. Man arbejder altid imod den naturlige bitterhed og syrlighed, der følger med kaffen. Tricket er at kunne finde en balance mellem bitterhed og syrlighed for at fremhæve de gode noter i kaffen ved at følge ovenstående anbefalinger og eksperimentere.

Espressoblanding eller single origin?

Når du vælger kaffe, skal du kontrollere, om posen er en espressoblanding eller single origin. Single Origin betyder, at kaffen kommer fra kun én gård. En espressoblanding kan betyde, at det er en blanding fra forskellige gårde og regioner. Risterier producerer normalt blandinger for at få gode og velafbalancerede espressobønner og er en god start for dem, der er nye inden for espressobrygning! Espressoblandinger er normalt lettere at brygge end en Single Origin og passer godt til mælk som latte og cappuccino. Single Origin ville blive kategoriseret mere som en nørdkaffe, hvor du virkelig ønsker at nyde de unikke og specifikke noter og smagsnuancer, som denne særlige gård kan tilbyde, og det anbefales derfor at drikke den i ren espressoform eller som en Americano.

Kaffeforarbejdningsprocessen

Efter kaffebønnerne er høstet, skal de forarbejdes, før de sendes til risteriet. Måden, kaffebønnerne forarbejdes på, kan bestemme kaffens smag. Den mest almindelige forarbejdningsproces er bærtørret kaffe, også kendt som den naturlige metode, og vasket kaffe. Kaffe er oprindeligt en frugt. Når bærrene er blevet røde, nogle gange gule eller gulrøde, høstes de, og inde i bærrene findes selve kaffebønnen. I den naturlige proces soltørres kaffebærrene i et par uger, indtil bærrene er helt tørre. Kaffen, der gennemgår denne type forarbejdningsproces, har normalt de mest frugtagtige smage og dyrkes oftest i de afrikanske regioner. Vasket kaffe er den mest almindelige metode, fordi den kræver mindst arbejdskraft og er en effektiv og hurtig metode. Ved at vaske bærrene kan man adskille bønnen fra bærrene. Vasket kaffe har normalt en mere afrundet og afbalanceret smag.

Summation

Næste gang du overvejer at købe en ny kaffepose, så tjek endelig, hvad risterne har skrevet. Der er en masse nyttige oplysninger om smagsvarianter, ristedato, ristningsproces, ristningsprofil og meget mere. Ved at forstå, hvad de forskellige oplysninger betyder, og hvordan de kan implementeres i din brygning, kan du få nyttige resultater. Forhåbentlig har denne artikel givet dig noget, der kan hjælpe dig med at brygge endnu bedre kaffe i fremtiden.  

Hvis du leder efter noget nyt, kan vi anbefale vores espressobønner på vores hjemmeside. Vi sælger altid friskristede bønner fra de fineste risterier i Sverige.

Back to top