Gå til indhold
Viktigt att tänka på när man väljer espressobönor! - Barista och Espresso

Vigtige ting at overveje, når du vælger espressobønner!

Du har nu købt en ny pose hele espressobønner og spekulerer på, hvordan det kommer til at smage eller leder du måske efter nye espressobønner til din espressomaskine? Her vil vi dele nogle vigtige punkter at overveje, når du vælger espressobønner.

Rustdato

Den vigtigste information på en kaffepose er ristedatoen. Afhængig af risteriet vises stegedatoen som regel lidt forskellige steder på posen, men sørg for, at der står en stegedato. Køb absolut IKKE kaffe, der ikke har en ristedato. Gammel kaffe er meget svær at arbejde med og er næsten umulig at få gode resultater med. Derfor anbefaler vi kaffe, der er ristet inden for to uger.

Efter at bønnerne er ristet, vil de begynde at frigive kuldioxid, der blev dannet under ristningsprocessen og er indeholdt i bønnens cellulære struktur. Kuldioxidgas frigives langsomt over tid, og processen øges, når den kommer i kontakt med vand eller ilt. Det tykke skum på toppen af din espresso også kaldet "Crema" og dette er resultatet af den kuldioxid, der var i espressobønnerne, der giver den gode aroma og tekstur. Jo ældre kaffen er, jo mindre crema og dermed bliver kaffen mere vandig og smager dårligere. Derfor er det vigtigt at købe bønner, der er så nyristede som muligt.

For at forlænge kaffens levetid anbefaler vi at opbevare kaffen på et køligt og tørt sted i kaffeposen eller i en ilttæt beholder.

Bare fordi kaffen er ved at blive gammel, betyder det ikke, at kaffen skal smides ud. Inden du beslutter dig for at smide ædel kaffe ud, kan du først prøve en finere maling for at få mere ud af kaffen. Hvis dette ikke virkede, kan du prøve en anden bryggemetode, som ikke påvirkes så meget af, hvor frisk kaffen er.

Rustprofilen

Der er ingen fast standard for, hvor mørk eller lys kaffen skal ristes. Ristningsniveauet kan dog ændre kaffebønnernes tæthed drastisk, hvor let kaffen kan udvindes, og hvordan du skal tilpasse din brygning til bønnens egenskaber. Jo længere bønnen er ristet, jo mere vil bønnen miste sin struktur og blive tørrere og dermed få en mørkere ristningsprofil. Til dig der brygger espresso, nødt til at fokusere på følgende aspekter; bryggetemperatur, formalingsgrad, altså hvor fint eller groft du maler dine bønner og sidst men ikke mindst forholdet mellem vand og kaffe.

Brygningsopskrift

Siden let ristet kaffe har en kortere ristningstid, de har en højere densitet og dermed er det sværere at udtrække alle aromaer, smagsstoffer og tekstur fra kaffen. For at modvirke disse vanskeligheder skal du brygge med højere bryggetemperaturer, finere maling og længere bryggetider. Vi anbefaler at starte med et forhold mellem kaffe og vand på 1:2 til 1:3, brygtemperatur på mellem 93 og 96 grader med en maling, der giver dig mulighed for at opnå en brygningstid på mellem 28 til 34 sekunder.

Til medium stegning kan vi anbefale et forhold på 1:1,5 til 1:2,5, brygtemperatur på omkring 93 grader og en maling, der giver dig mulighed for at brygge på 25 til 30 sekunder.

For mørkt ristet bønner vil vi anbefale at starte med et forhold på 1:1 til 1:2, lidt lavere brygtemperatur på 90,5 til 93 grader med en maling, der giver dig mulighed for at få en bryggetid på 25 til 30 sekunder. Bare fordi der står mørk rust på posen, betyder det ikke, at du får det bedste resultat ved at følge vores anbefalinger, men er en god start på at eksperimentere frem til det bedste resultat for netop dine bønner.

Region og højde

Oftest er kaffen opkaldt efter den region, hvor den kommer fra. Kaffens smag vil også afspejle den region, hvor den kommer fra. Generelt kommer kaffen fra disse tre regioner, Syd- og Mellemamerika, Afrika og Sydøstasien, som er regioner, der ligger tæt på ækvator. Kaffeplantager har brug for rig og frugtbar jord, mild temperatur, hyppig regn og beskyttet mod solen og stor højde for at vokse.

De bedste kaffebønner vokser mellem 600 og 1850 meter over havets overflade. Årsagen er, at jo højere højden er, jo mindre ilt er der, hvilket igen kan bremse dyrkningsprocessen. Jo længere dyrkningsprocessen er, jo længere tid har kaffen til at modne og danne komplekse smagsstoffer. Når brænderne på posen skriver højden, hvor kaffen er dyrket, indikerer det, hvor intens kaffens smag kan være.

Hvis du ser ristere skrive, at bønnerne har noter af chok, karamel og blåbær, betyder det, at hvis de brygges korrekt, kan du få disse smage uden at tilføje noget. At brygge espresso og at kunne mærke disse specifikke noter kan være svært og tage dig til at lære. Du arbejder altid imod den naturlige bitterhed og syrlighed, der følger med kaffen. Tricket er at kunne få en balance mellem bitterhed og syre for at få de gode noter frem fra kaffen ved at følge anbefalingerne ovenfor og eksperimentere.

Espressoblanding eller single origin?

Når du vælger kaffe, skal du kontrollere, om posen er en espressoblanding eller enkeltoprindelse. Single Origin betyder, at kaffen kun kommer fra én gård. En espressoblanding kan betyde, at det er en blanding fra forskellige gårde og regioner. Risterier producerer normalt blandinger for at få en god og velafbalanceret espressobønner og er en god start for dem, der er nye til espressobrygning! Espressoblandinger er normalt nemmere at brygge end en Single Origin og passer godt til mælk som latte og cappuccino. Single Origin ville blive kategoriseret som mere nørdet kaffe, hvor du virkelig ønsker at nyde de unikke og specifikke noter og smag, som denne gård kan tilbyde og derfor anbefales at drikke i ren espressoform eller som en Americano.

Forarbejdningsprocessen af kaffen

Efter at kaffebønnerne er høstet, skal de behandles, før de sendes til risteriet. Hvordan kaffebønnerne forarbejdes kan bestemme kaffens smag. Den mest almindelige forarbejdningsproces er bærtørret kaffe, som også kaldes den naturlige metode, og vasket kaffe. Kaffe er oprindeligt en frugt. Når bærrene er blevet røde, nogle gange gule eller gulrøde, høstes de og inde i bærene er selve kaffebønnen. I den naturlige proces soltørres kaffebærrene i et par uger, indtil bærrene er helt tørre. Kaffen, der får denne type forarbejdningsproces, får som regel den frugtigste smag og dyrkes normalt i de afrikanske regioner. Vasket kaffe er den mest almindelige metode, fordi den kræver mindst arbejdskraft og er en effektiv og hurtig metode. Ved at vaske bærrene kan du adskille bønnen fra bærrene. Vasket kaffe får som regel en mere afrundet og afbalanceret smag.

Opsummering

Næste gang du overvejer at købe en ny kaffepose. Tjek gerne ud, hvad stegerne har skrevet, der er en masse nyttig information om smag, stegedato, stegeproces, stegeprofilen og meget mere. Ved at forstå, hvad de forskellige informationer betyder, og hvordan det kan implementeres i din brygning, kan du få givende resultater. Forhåbentlig har denne artikel givet noget, der kan hjælpe dig med at brygge endnu bedre kaffe i fremtiden.

Leder du efter noget nyt, kan vi anbefale vores espressobønner på vores hjemmeside. Vi sælger altid friskristede bønner fra de fineste risterier i Sverige.

ældre indlæg
Nyere indlæg

Indkøbskurv

Din indkøbskurv er i øjeblikket tom

Køb nu