Gå til indhold
Viktigt att tänka på när man väljer espressobönor! - Barista och Espresso

Vigtigt at tænke på, når man vælger espressobønner!

Du har nu handlet en ny pose af hele espressobønner og overvejer, hvordan den vil smage, eller måske leder du efter nye espressobønner til din espressomaskine? Her vil vi dele nogle vigtige punkter, du skal tænke på, når du vælger espressobønner.

Rostdato

Den absolut vigtigste information, der findes på en kaffepose, er rostdatoen. Afhængigt af risteriet plejer rostdatoen at blive vist på lidt forskellige steder på posen, men sørg for, at der er en rostdato. Køb absolut IKKE kaffe, der ikke har nogen rostdato. Gamle kaffe er meget svære at arbejde med og er næsten umulige at få gode resultater med. Derfor anbefaler vi kaffe, der er ristet inden for to uger.

Efter at bønnerne er ristet, vil de begynde at frigive kuldioxid, som blev dannet under ristningsprocessen og findes i bønnernes cellestruktur. Kuldioxidgassen frigives langsomt over tid, og processen øges ved kontakt med vand eller ilt. Det tykke skum på toppen af din espresso kaldes også for 'Crema', og dette er resultatet af kuldioxiden, der fandtes i espressobønnerne, som giver den gode aroma og tekstur. Jo ældre kaffen er, desto mindre crema vil der være, og dermed vil kaffen blive vandigere og smage dårligere. Derfor er det vigtigt at købe bønner, der er så nyristede som muligt.

For at forlænge holdbarheden på kaffen anbefaler vi at opbevare kaffen i et køligt og tørt rum i kaffeposen eller i en ilttæt beholder.

Bare fordi kaffen begynder at blive gammel, betyder det ikke, at kaffen skal smides ud. Før du beslutter dig for at smide dyre kaffe væk, kan du først prøve at male den finere for at få mere ud af kaffen. Hvis dette ikke virker, kan du prøve en anden bryggemetode, som ikke påvirkes lige så meget af, hvor frisk kaffen er.

Rostprofilen

Der findes ingen fastsat standard for, hvor mørk eller lys kaffen skal ristes. Dog kan ristningsniveauet drastisk ændre kaffebønnernes densitet, hvor let kaffen kan ekstraheres, og hvordan du skal tilpasse din brygning efter bønnernes egenskaber. Jo længere bønnen ristes, desto mere vil bønnen miste sin struktur og blive tørrere, og dermed få en mørkere rostprofil. For dig, der brygger espresso, skal du fokusere på følgende aspekter: bryggetemperatur, malingsgraden, det vil sige hvor fint eller groft du maler dine bønner, og sidst men ikke mindst forholdet mellem vand og kaffe.

Bryggerecept

Da lystristede kaffe har en kortere ristningstid, har de højere densitet og er dermed sværere at ekstrahere alle aromaer, smage og tekstur fra kaffen. For at modvirke disse vanskeligheder skal du brygge med højere bryggetemperaturer, male finere og længere bryggetider. Vi anbefaler at starte med et forhold på 1:2 til 1:3 mellem kaffe og vand, bryggetemperatur mellem 93 til 96 grader med en malingsgrad, der giver dig en bryggetid på mellem 28 til 34 sekunder.

For mellemristede kan vi anbefale et forhold på 1:1,5 til 1:2,5, bryggetemperatur omkring 93 grader og en malingsgrad, der giver dig mulighed for at brygge på 25 til 30 sekunder.

For mørkristede bønner ville vi anbefale at starte med et forhold på 1:1 til 1:2, lidt lavere brygtemperatur på 90,5 til 93 grader med en malingsgrad der lader dig få en bryggetid på 25 til 30 sekunder. Bare fordi der står mørk rist på posen, betyder ikke at du får det bedste resultat ved at følge punkt og prikke efter vores anbefaling, men det er en god start for at eksperimentere frem til det bedste resultat for netop dine bønner.

Region og højde

Ofte får kaffen navnet efter regionen hvor den kommer fra. Smagene i kaffen vil også afspejle den region hvor den kommer fra. Generelt kommer kaffen fra disse tre regioner, syd- og mellemamerika, Afrika og sydøst Asien, som er regioner tæt på ækvator. Kaffeplantager har brug for rig og frugtbar jord, mild temperatur, hyppig regn og beskyttelse mod solen samt høj højde for at vokse.

De bedste kaffebønner vokser mellem 600 og 1850 meter over havet. Årsagen er, at jo højere højder, desto mindre er der ilt, som igen kan bremse dyrkningsprocessen. Jo længere dyrkningsprocessen, desto mere tid får kaffen til at modne og danne komplekse smage. Når risterierne skriver på posen hvilken højde kaffen er dyrket på, indikerer det hvor intense kaffens smage kan være.

Hvis du ser at risterier skriver at bønnerne har toner af chokolade, karamel og blåbær, betyder det at ved korrekt brygning kan du frembringe sådanne smage uden at tilsætte noget. At brygge espresso og kunne mærke disse specifikke noter kan være svært og tage tid at lære. Du arbejder altid imod den naturlige bitterhed og syrlighed der følger med kaffen. Kunsten er at få en balance mellem bitterhed og syrlighed for at frembringe de gode noter fra kaffen ved at følge anbefalingerne ovenfor og eksperimentere.

Espressoblanding eller single origin?

Når du vælger kaffe, tjek om posen er en espressoblanding eller single origin. Single Origin betyder at kaffen kommer fra kun én gård. En espressoblanding kan betyde at det er en blanding fra forskellige gårde og regioner. Risterier laver ofte blandinger for at få gode og velbalancerede espressobønner og er en god start for dig der er ny inden for espressobrygning! Espressoblandinger er ofte lettere at brygge end en Single Origin og passer godt med mælk som for eksempel latte og cappuccino. Single Origin ville kategoriseres mere som nørdkaffe, hvor du virkelig vil nyde de unikke og specifikke noter og smage som netop denne gård kan tilbyde, og derfor anbefales det at drikke i ren espressoform eller som Americano.

Kaffens bearbejdningsproces

Efter at kaffebønnerne høstes, skal de bearbejdes, inden de transporteres til risteriet. Hvordan kaffebønnerne bearbejdes kan afgøre smagene på kaffen. Den mest almindelige bearbejdningsproces er bærtørret kaffe, som også kaldes den naturlige metode, samt vasket kaffe. Kaffe er oprindeligt en frugt. Når bærene er blevet røde, nogle gange gule eller gulrøde, høstes de, og indeni bærene findes selve kaffebønnen. I den naturlige proces soltørres kaffebærene i et par uger, indtil bærene er helt tørre. Kaffe, der får denne type bearbejdningsproces, får ofte de frugtigste smage og dyrkes oftest i de afrikanske regioner. Vasket kaffe er den mest almindelige metode, da det kræver mindst arbejdskraft og er en effektiv og hurtig metode. Ved at vaske bærene kan du adskille bønnen fra bærene. Vasket kaffe får ofte en mere rund og balanceret smag.

Opsummering

Næste gang du tænker på at købe en ny kaffesæk, så kig gerne på, hvad risterierne har skrevet; der er meget nyttig information om smage, ristedato, ristningsproces, ristprofil og meget mere. Ved at forstå, hvad den forskellige information betyder, og hvordan det kan implementeres i din brygning, kan du få givende resultater. Forhåbentlig har denne artikel givet noget, der kan hjælpe dig med at brygge endnu bedre kaffe i fremtiden.  

Hvis du er på udkig efter noget nyt, kan vi anbefale vores espressobønner på vores hjemmeside. Vi sælger altid nyristede bønner fra de fineste risterier i Sverige.

ældre indlæg
Nyere indlæg

Indkøbskurv

Din indkøbskurv er i øjeblikket tom

Køb nu