Hurtig Start Guide
Sep 04, 2021
For at få frem en god espresso skal man indstille følgende indstillinger; malingsniveau, kaffemængde, espressomængde og tiden. Alt dette lyder måske overvældende og svært at forstå, men vi går igennem alt trin for trin!
Inden du begynder at indstille din espressomaskine, har du brug for følgende:
- Digital vægt, som kan placeres under espressomaskinen. Vi anbefaler, at du køber en digital kaffevægt, da den er lille og kompakt og har en indbygget timer. Vi forklarer hvorfor lidt senere.
- Hele espressobønner. Vil du vide vores favorit klik her!
- Porterfilter, Tamper og dobbeltshot bæger.
Inden vi begynder at gennemgå det praktiske, skal du først forstå, hvordan kaffemængde, malingsgrad og tid hænger sammen.
For at få frem en god espresso plejer man at sige, at for hvert gram malet kaffe skal du få 2 gram espresso. Hvad betyder dette i praksis? Vi anbefaler, at du maler ca. 18g bønner til et dobbeltshot bæger. Man sigter altså efter at få ca. 36g espresso ud af 18g malet kaffe.
Hvorfor tiden er så vigtig!
Tiden for at brygge 36g espresso skal tage ca. 20 til 30 sekunder. Så kommer spørgsmålet, hvorfor skulle man have brug for at vide dette? Årsagen er, at hvis det skulle tage under 20 sekunder for maskinen at brygge 36g espresso, ville maskinen ikke nå at trække alle aromaer ud af kaffen, og dermed ville du få en meget vandig og sur espresso. Hvis maskinen brygger over 30 sekunder for 36g espresso, ville din espresso smage meget brændt med en stærk bitter eftersmag. Derfor er espressos gyldne regel, at det skal tage mellem 20 og 30 sekunder for 36g espresso.
Nu kan vi begynde med det sjove og indstille maskinen!
For at tage udgangspunkt i pålidelige værdier skal vi veje 18g bønner til hver individuel testning, indtil vi får det, vi er ude efter: 36g espresso på tiden mellem 20-30 sekunder. I denne indstillingsguide bruger vi et dobbeltshot bæger med enkelt væg, som følger med din espressomaskine.
#1 Start!
Kværnen har 16 trin malingsgrad. Begynd med at indstille den på malingsgrad 8 ved hjælp af drejeknappen til højre på maskinen. Vej 18g hele espressobønner og hæld dem derefter i kværnen. Mal alt ud, så du ved, at der er præcis 18g malet kaffe i dit portefilter.
#2 Pres pucken
Pres pucken ved hjælp af værktøjet kaldet ”Tamper”. Sæt derefter portefilteret med den pressede kaffe i maskinen.
#3 Forbered til testning
Placer en valgfri kaffekop på din digitale vægt, nulstil den, og sæt den derefter under espressomaskinen.
#4 Start brygning!
Nu kommer vi til den interessante del! Tag din telefons stopur frem. Begynd med at trykke på knappen ”Program” på maskinen. Efter at du har trykket, vil den begynde at blinke. Næste skridt er at trykke på knappen for dobbeltshot. Når du føler dig klar, tryk på knappen samtidig med, at du starter din timer. Når du ser, at vægten viser 36g espresso, skal du stoppe brygningen ved at trykke på knappen igen.
#5 Analyser og test igen!
Som vi sagde før, er målet at få 36g på 20 til 30 sekunder. Hvis dit stopur viser en tid under 20 sekunder, skal du male bønnerne finere ved at sænke malingsniveauet på kværnen. 1 på kværnens skala betyder fintmalet, og 16 betyder grovmalet. Altså, jo mindre tal, desto finere vil du male. Hvis din tid er over 30 sekunder, skal du altså male grovere.
#6 Gør om, indtil du er tilfreds!
Gør processen i trin 4 om, indtil du opnår en tid mellem 20 og 30 sekunder ved at ændre på malingsniveauet. Når du er tilfreds med indstillingen, vil maskinen automatisk gemme den seneste brygning. Altså, næste gang du skal brygge din espresso, behøver du kun at trykke på dobbeltshot knappen én gang.
Konklusion
Denne guide er for dig, der hurtigt vil komme i gang med at få en nogenlunde god espresso. Alle bønner er forskellige, og alle har forskellige smage, derfor er det godt at huske, at når du har en tid mellem 20 og 30 sekunder, men ikke synes, den er god nok, skal du eksperimentere videre! Nogle espresso er gode ved en tid på 20 sekunder, mens andre kan være gode ved 28 sekunders bryggetid. Smagen kan også variere ved at ændre bryggetemperaturen. Der er som sagt meget, man kan eksperimentere med.