Alt du behøver at vide om espressobønner
Jan 07, 2022
Introduktion
I modsætning til hvad mange tror, er espresso ikke en specifik type bønner. Når mange ser ordet "espresso" skrevet på kaffeposen, betyder det, at risteriet anbefaler, at netop espressobrygning som metode giver det bedste resultat med kaffebønnen. Generelt kan enhver type kaffebønner bruges til enhver bryggemetode.
Typer af kaffebønner
Kaffebønner kommer i forskellige former, størrelser, koffeinindhold, regioner og bearbejdningsmetoder før ristning. Dog kan kaffebønnen opdeles i to forskellige typer; Arabica og Robusta. Så der er altså to forskellige typer, men hvilken af dem er den bedste? Mange mener, at Arabica er af højere kvalitet og har bedre smag, men smag er noget, der er abstrakt og helt op til dig, hvad du synes. Nedenfor har vi skrevet forskellene mellem Arabica og Robusta bønner:
- Arabica - Historisk set har mange haft den opfattelse, at Arabica er mere kvalitativ og smagsrigere. Arabica skal dyrkes i højere højder, under fugtigere klimaer og er sværere at dyrke. Sammenlignet med Robusta har Arabica lavere surhed, koffeinindhold samt generelt blødere og mere komplekse smagsnuancer. Lysristet Arabica kan give frugtige, blomsteragtige og søde toner.
- Robusta - Mange har ment, at Robusta er en bøntype, der har lavere kvalitet sammenlignet med Arabica, men har den fordel, at den kan vokse under bredere forhold fra høje til lave højder, forskellige klimaer og er mere modstandsdygtig over for vejret. Robusta indeholder højere koffeinindhold (næsten dobbelt så meget) og har højere syrlighed, hvilket giver en smagsprofil, der kan opleves som mere stringent. Omkring 40% af al kaffe, der dyrkes i verden, er Robusta bønner.
Hvor kommer kaffen fra?
Ofte får kaffen sit navn efter regionen, hvor den kommer fra. Smagene i kaffen vil også afspejle den region, hvor den kommer fra. Generelt kommer kaffen fra disse tre regioner: Syd- og Centralamerika, Afrika og Sydøstasien, som er regioner, der ligger tæt på ækvator. Kaffeplantager har brug for rig og frugtbar jord, mild temperatur, hyppig regn og beskyttelse mod solen samt høj højde for at vokse.
De bedste kaffebønner vokser mellem 600 og 1850 meter over havets overflade. Årsagen er, at jo højere højder, desto mindre er der ilt, hvilket kan bremse dyrkningsprocessen. Jo længere dyrkningsproces, desto mere tid får kaffen til at modne og danne komplekse smagsnuancer. Når risterierne skriver på posen den højde, hvor kaffen blev dyrket, indikerer det, hvor intens kaffens smag kan være.
Hvis du ser, at risterierne skriver, at bønnerne har toner af chokolade, karamel og blåbær, betyder det, at ved korrekt brygning kan du frembringe sådanne smage uden at tilsætte noget. At brygge espresso og kunne mærke disse specifikke noter kan være svært og kræver, at du lærer det. Du arbejder altid imod den naturlige bitterhed og syrlighed, der følger med kaffen. Kunsten er at kunne få en balance mellem bitterhed og syrlighed for at frembringe de gode noter fra kaffen ved at følge anbefalingerne ovenfor og eksperimentere.
Hvad betyder ristprofiler, og hvordan påvirker det smagen af kaffen?
Der er ingen fastlagt standard for, hvor mørk eller lys kaffen skal ristes. Dog kan ristningsgraden drastisk ændre kaffebønnernes tæthed, hvor let kaffen kan ekstraheres, og hvordan du skal tilpasse din brygning efter bønnernes egenskaber. Jo længere bønnen ristes, desto mere vil bønnen miste sin struktur og blive tørrere, og dermed få en mørkere risteprofil. For dig, der brygger espresso, skal du fokusere på følgende aspekter; bryggetemperatur, malingsgraden, det vil sige hvor fint eller groft du maler dine bønner, og til sidst forholdet mellem vand og kaffe. Nedenfor denne artikel under kommentarfeltet har vi delt tre forskellige espresso bryggemetoder for de tre forskellige typer af risteprofiler samt vores anbefalede espressobønner for hver riste type. Dette er en generel anbefaling og vil kunne hjælpe dig på rette vej.