Gå til indhold
Viktigt att tänka på innan din första espressobryggning! - Barista och Espresso

Vigtige ting at tænke over før din første espressobrygning!

Udvalg af kaffebønner

espresso er en type bryggemetode ved at udsætte fintmalet kaffegrums for højt bryggetryk op til 9 bar for at fremstille en lille koncentreret kaffedrik med komplekse smagsvarianter. For at få så komplekse smage, er valg af bønner det vigtigste og er den afgørende faktor for din espresso vil smage fantastisk eller helt udrikkeligt.

  • Start med at vælge hele espressobønner, der er så nyristede som muligt. Gammel kaffe er sværere at brygge og giver normalt en meget bitter smag. Grunden til at du bør vælge hele bønner er fordi formalet kaffe aldrig vil give lige så gode resultater som hele bønner. Du mister også muligheden for at vælge dit eget slibeniveau, hvilket er en vigtig faktor, når det kommer til at blive god espresso. 
  • Vælg altid hele kaffebønner, som risteriet anbefaler til espressobrygning. Det vil normalt være på kaffeposen. Hvis risteriet anbefaler kaffen til espressobrygning, betyder det som regel, at kaffen har sit højeste potentiale gennem netop den type brygning.
  • Det er meget vigtigt, at bønnerne males lige inden brygning, så kaffen ikke mister sine gode smags- og aromaer.

Kværn dine espressobønner

Maling til espressobrygning betyder, at kaffen skal males meget finere i forhold til brygget kaffe. Derfor er det vigtigt, at selve kaffekværnen er lavet til espressobrygning. Mange kværne, der bruges til at brygge kaffe, er normalt ikke i stand til at male så fint som espresso kræver. Inden du køber en espressomaskine, skal du derfor sørge for at have en kværn, der kan male kaffe til espressobrygning. Mange espressomaskiner til hjemmebrug har som regel en integreret kværn, f.eks Sage Barista Express, Sage Barista Pro og Sage Barista Touch hvilket er et af de mest populære valg. I sådanne tilfælde behøver du ikke bekymre dig.

Der findes to forskellige typer espressokværne. Den første er en mølle med koniske slibeskiver. Den anden er flade slibeskiver og bruges oftest i kommercielle espressomaskiner og dyre hjemme-espressomaskiner. Begge har deres fordele og ulemper, men begge typer giver rigtig gode resultater, når det kommer til selve smagen af kaffen.

Tryk på pucken før brygning

Ordet "Tamp" betyder i espressobrygning at presse malet kaffe i en kop til en kompakt puck. Hvis den malede kaffe ikke er jævnt fordelt i koppen, kan det resultere i ujævn brygning og efterlade en blanding af bitter og sur smag på kaffen. Derfor er det vigtigt at tænke på at få kaffen jævnt fordelt i koppen, inden du trykker på pucken.

Bryggetemperatur

Temperaturen på det vand, du brygger, er en vigtig del af processen. Som hovedregel starter man normalt med en bryggetemperatur på omkring 93 grader. Normalt er espressomaskiner allerede indstillet til den korrekte bryggetemperatur fra fabrikken, men hvis de ikke er efter måling, kan du ændre bryggetemperaturen på de fleste espressomaskiner. Mørk stegt anbefales normalt brygget ved lavere temperaturer, nærmere 90 grader, mens lys stegning kræver en højere temperatur på op til 96 grader. Hvis du vil vide mere om, hvordan brygningstemperaturen påvirker smagen af din kaffe, og hvordan du kan bruge den til din fordel, så læs vores artikel: Alt hvad du behøver at vide om espresso. 

ældre indlæg
Nyere indlæg

Indkøbskurv

Din indkøbskurv er i øjeblikket tom

Køb nu