Spring til indhold
Viktigt att tänka på innan din första espressobryggning! - Barista och Espresso Viktigt att tänka på innan din första espressobryggning! - Barista och Espresso

Vigtige ting at overveje, før du brygger din første espresso!

Udvalg af kaffebønner

Espresso er en type bryggemetode, hvor fintmalet kaffe udsættes for et højt bryggetryk på op til 9 bar for at producere en lille koncentreret kaffedrik med komplekse smagsvarianter. For at opnå sådanne komplekse smagsvarianter er valget af bønner det vigtigste og den afgørende faktor, hvis du vil... espresso vil smage fantastisk eller fuldstændig udrikkelig. 

  • Start med at vælge hele espressobønner, der er så friskristede som muligt. Gammel kaffe er sværere at brygge og har ofte en meget bitter smag. Grunden til, at du bør vælge hele bønner, er, at formalet kaffe aldrig vil give et lige så godt resultat som hele bønner. Du mister også muligheden for at vælge din egen malingsgrad, hvilket er en vigtig faktor, når det kommer til at få en god kop kaffe. espresso. 
  • Vælg altid hele kaffebønner, som risteriet anbefaler til espressobrygning. Dette vil normalt stå på kaffeposen. Hvis risteriet anbefaler kaffen til espressobrygning, betyder det normalt, at kaffen har sit højeste potentiale gennem netop den type brygning. 
  • Det er meget vigtigt, at bønnerne males lige inden brygning, så kaffen ikke mister sine gode smage og aromaer. 

Mal dine espressobønner

Maling til espressobrygning betyder, at kaffen skal males meget finere end til brygget kaffe. Derfor er det vigtigt, at selve kaffekværnen er lavet til espressobrygning. Mange Kværne bruges til brygget kaffe, er normalt ikke i stand til at male så fint som espresso kræver. Overvej derfor, inden du køber en espressomaskine, at du har en kværn, der kan male kaffe til espressobrygning. Mange espressomaskiner til hjemmebrug har normalt en integreret kværn, som f.eks. Sage Barista Express, Sage Barista Pro og Sage Barista Touch hvilket er et af de mest populære valg. I sådanne tilfælde behøver du ikke bekymre dig. 

Der findes to forskellige typer espressokværne. Den første er en kværn med koniske maleskiver. Den anden er flade maleskiver og bruges oftest i kommercielle espressomaskiner og dyre espressomaskiner til hjemmet. Begge har deres fordele og ulemper, men begge typer giver meget gode resultater, når det kommer til kaffens smag. 

Tryk på pucken før brygning

Ordet "tamp" i espressobrygning betyder at presse formalet kaffe ned i en kop til en kompakt pude. Hvis den formalede kaffe ikke er jævnt fordelt i koppen, kan det resultere i ujævn brygning og efterlade en blanding af bitre og sure smagsnuancer i kaffen. Derfor er det vigtigt at tænke over at få kaffen jævnt fordelt i koppen, før puden presses. 

Bryggetemperatur

Temperaturen på det vand, du brygger, er en vigtig del af processen. Som en generel regel bør du starte med en bryggetemperatur på omkring 33 grader. Espressomaskiner er normalt allerede indstillet til den korrekte bryggetemperatur fra fabrikken, men hvis de ikke er det efter måling, kan du ændre bryggetemperaturen på de fleste espressomaskiner. Mørkristede kaffer anbefales normalt at blive brygget ved lavere temperaturer, nærmere betegnet 33 grader, mens lyse ristede kaffer kræver højere temperaturer, op til 34 grader. Hvis du vil vide mere om, hvordan bryggetemperaturen påvirker smagen af din kaffe, og hvordan du kan bruge den til din fordel, kan du læse vores artikel: Alt du behøver at vide om espresso. 

Back to top