Gå til indhold
Viktigt att tänka på innan din första espressobryggning! - Barista och Espresso

Vigtigt at tænke på inden din første espressobrygning!

Valg af kaffebønner

Espresso er en type bryggemetode ved at udsætte finmalet kaffepuck med højt brygtryk op mod 9 bar for at få en lille koncentreret kaffedrik med komplekse smage. For at få sådanne komplekse smage er valget af bønner det aller vigtigste og er den afgørende faktor for om din espresso vil smage fantastisk eller helt uspiselig. 

  • Start med at vælge hele espressobønner, der er så nyristede som muligt. Gammel kaffe er sværere at brygge og giver ofte en meget bitter smag. Årsagen til, at du bør vælge hele bønner, er, at færdigmalet kaffe aldrig vil give så gode resultater som hele bønner. Du mister også muligheden for at vælge din egen malingsgrad, hvilket er en vigtig faktor, når det kommer til at få god espresso. 
  • Vælg altid hele kaffebønner, som risteriet anbefaler til espressobrygning. Det vil ofte stå på kaffeposen. Hvis risteriet anbefaler kaffen til espressobrygning, betyder det oftest, at kaffen har sit højeste potentiale gennem netop den type brygning. 
  • Det er meget vigtigt, at bønnerne males lige før brygning, så kaffen ikke mister sine gode smage og aromaer. 

Mala dine espressobønner

At male til espressobrygning betyder, at kaffen skal males meget finere sammenlignet med brygkaffe. Derfor er det vigtigt, at selve kaffekværnen er lavet til espressobrygning. Mange Kværne der anvendes til brygkaffe er ofte ikke i stand til at male så fint som espresso kræver. Derfor skal du tænke på, at før du køber en espressomaskine, skal du have en kværn, der kan male kaffe til espressobrygning. Mange espressomaskiner til hjemmebrug har ofte en integreret kværn som for eksempel Sage Barista Express, Sage Barista Pro og Sage Barista Touch, som er nogle af de mest populære valg. I sådanne tilfælde behøver du ikke være bekymret. 

Der er to forskellige typer espressokværne. Den første er en kværn med koniske malskiver. Den anden er flade malskiver og anvendes ofte i kommercielle espressomaskiner og dyre hjemmebrug espressomaskiner. Begge har deres fordele og ulemper, men begge typer giver meget gode resultater, når det kommer til selve smagen af kaffen. 

Pres pucken før brygning

Ordet "Tamp" betyder inden for espressobrygning at presse malet kaffe i en bæger til en kompakt puck. Hvis den malede kaffe ikke er jævnt fordelt i bægeret, kan det resultere i ujævn brygning og efterlade en blanding af bitter og sur smag på kaffen. Derfor er det vigtigt at tænke på at få kaffen jævnt fordelt i bægeret, før man presser pucken. 

Brygtemperatur

Temperaturen på vandet du brygger er en vigtig del af processen. Som en generel regel plejer man at starte med en bryggetemperatur på ca. 93 grader. Normalt er espressomaskinerne allerede indstillet til korrekt bryggetemperatur fra fabrik, men hvis de ikke er det efter måling, kan du ændre bryggetemperaturen på de fleste espressomaskiner. Mørkristede bønner anbefales ofte at blive brygget ved lavere temperaturer, mere omkring 90 grader, mens lysristede bønner kræver højere temperaturer, op imod 96 grader. Hvis du vil vide mere om, hvordan bryggetemperaturen påvirker smagen af dit kaffe, og hvordan du kan bruge det til din fordel, venligst læs vores artikel: Alt du behøver at vide om espresso. 

ældre indlæg
Nyere indlæg

Indkøbskurv

Din indkøbskurv er i øjeblikket tom

Køb nu