Spring til indhold
Underhåll och rengöring av din espressomaskin - Barista och Espresso Underhåll och rengöring av din espressomaskin - Barista och Espresso

Vedligeholdelse og rengøring af din espressomaskine

Rengøring og vedligeholdelse af din espressomaskine

Espressomaskiner kan virke som komplicerede, højteknologiske apparater, og det er de også. Men heldigvis er de relativt nemme at holde rene. Efter at have bryget en espresso eller dampet mælk, vil der være kaffegrums og mælkerester tilbage. Med tiden kan disse rester påvirke både kvaliteten af din kaffe og beskadige maskinen. Vi har set utallige maskiner komme ind til vedligeholdelse, fulde af snavs og aflejringer. Dette kan beskadige maskinen og reducere kvaliteten af dine drikke. Vi ønsker, at du nyder ren, velsmagende kaffe hver morgen, og at din maskine holder længe. Her er nogle enkle trin til at holde din maskine i topform.

Vand og din espressomaskine

Det største problem, vi ser i vores tekniske afdeling, er kalkaflejringer på grund af dårlig vandkvalitet. Dette kan forkorte din maskines levetid betydeligt og føre til dyre reparationer. Løs dette problem ved altid at bruge filtreret og blødt vand. Test først dit vand. Selv hvis du har et blødgøringssystem til hele huset, er det muligvis ikke nok. Den samlede vandhårdhed bør være mellem 35-85 ppm. For både direkte tilsluttede maskiner og reservoirmaskiner anbefaler vi et blødgørings- og filtreringssystem. En investering i et sådant vandrensningssystem eller et vandfiltreringssystem til vandtanken er en livslang forsikring mod den største årsag til maskinfejl. Overbevist om, at vand er en vigtig komponent? Læs mere i artiklen om vandets betydning for din maskine.

Daglig vedligeholdelse

Rengøring af gruppehovedet Når du har slebet, stampet og fjernet din espresso Det er vigtigt at skylle gruppehovedet med det samme. Fjern portafilteret umiddelbart efter brygning, og tør det af. Skyl derefter gruppehovedet i 1-3 sekunder for at sikre, at alt kaffegrums og olier skylles væk. Hvis kaffegrums efterlades i gruppehovedet, kan det føre til ophobning, som er vanskelig at fjerne senere.

Rengøring af damprøret Rengøring af dampdysen er også meget vigtig, da mælkerester kan beskadige den og påvirke smagen. Skyl dampdysen både før og efter du damper mælk. Placer en klud over enden af dampdysen, og tænd den i 1-2 sekunder, før du damper mælken. Dette sikrer, at der ikke er vandrester fra dampdysen i din mælk. Efter dampning af mælken skal du straks tørre dampdysen af og skylle den igen i 1-2 sekunder. Dette gøres bedst med en fugtig klud.

Vandtilbageskylning En anden rutine, du kan tilføje, er en hurtig vandtilbageskylning. På vores kontor har vi altid en enkelt- eller dobbelttuds portafilter fyldt med et "blindt" filter. Når vi er klar til morgenen, skyller vi hurtigt og tørrer af. Hvis du vil være ekstra grundig, kan du også tørre resten af maskinen af.

2-4 ugers vedligeholdelse

Hver anden til fjerde uge bør du foretage en grundig rengøring. Dette indebærer at fjerne bruserens skærm og lægge både skærm og portafilterkurv i blød i en opløsning af Puly Caff plus rengøringspulveralternativt Puly Caff Plus rengøringstabletter. Brug en børste til at skrubbe gruppehovedet og foretag en fuldstændig returskylning med rengøringsmiddel enten i pulver- eller tabletform.

Hvert halve år

Hvert halve år er det vigtigt at rengøre din kværn og dampdyse (hvis du bruger en). To produkter gør dette meget nemt: Puly mælkerensemiddel og Urnex Grindz-tabletter til kværnen. Du kan udføre rengøringen uden disse produkter, men de gør processen hurtig og nem. Fugt dampdysen med Puly middelet og kør en lille mængde Grindz gennem kværnen. Det er også et godt tidspunkt at kontrollere filteret i dit blødgøringssystem og udskifte det om nødvendigt.

En gang om året

Det er en god idé at udskifte gruppens toppakning og filter én gang om året. Dette er en nem måde at sikre, at din espresso fortsætter med at smage godt, og at maskinen fungerer godt langt ind i fremtiden.

Ved at følge disse vedligeholdelsesrutiner kan du sikre, at din espressomaskine forbliver ren og yder optimalt. Dette vil ikke blot forbedre smagen af din kaffe, men det vil også forlænge maskinens levetid og reducere risikoen for dyre reparationer. Rengøring og vedligeholdelse af din espressomaskine behøver ikke at være tidskrævende eller kompliceret, men det er en vigtig del af at holde din maskine i topform og nyde den bedst mulige espresso hver dag.

Back to top