Gå til indhold
Hur man väljer en kaffekvarn - Barista och Espresso

Sådan vælger du en kaffekværn

 

Før vi starter denne artikel. Ved du, hvad forskellen i kaffesmag er mellem en espressomaskine, der koster 20.000 SEK, og en espressomaskine, der koster over 50.000 SEK? Svaret er ingen. Tro det eller ej, begge espressomaskiner bruger robuste materialer med kvalitet, der holder dig resten af dit liv. Forskellen ligger i brugervenlighed, ekstra udstyr og funktioner, bedre finish osv. men når det kommer til selve espressosmagen, er de ikke til at skelne. Det der afgør om du får komplekse smagsvarianter, forskellige nuancer i espresso er valget af espressokværn. Valg af kværn afgør, om du får de forskellige smagsvarianter, der findes i bønnen. Hvad gør så møllen god eller mindre god? Kriterierne, der er vigtige at overveje, er ikke at købe en kaffekværn, der producerer ujævne kaffepartikler med statisk energi og varme.

3 vigtige aspekter, når det kommer til valg af kaffekværn

  • Slibeskivernes størrelse
  • Formen på slibeskiverne
  • Motorkraft

Slibeskivernes størrelse

Størrelsen på maleskiverne er den nemmeste måde at skelne mellem forskellige kaffekværne. Man plejer at sige, at jo større skiver, jo bedre, men det er ikke hele sandheden. Jo større maleskiverne er, jo større skæreflade har skiverne til at male kaffebønnerne ned. Så skivernes større diameter betyder også, at den kan male bønnerne hurtigere sammenlignet med skiver med en mindre diameter, som vil skulle male den samme mængde bønner ned med flere omdrejninger af skiverne. Det betyder, at større skiver kræver færre omdrejninger og kan kværne bønnerne hurtigere sammenlignet med en kværn med mindre slibeskiver. Flere omdrejninger betyder også, at det skaber statisk energi og varme, som vi ikke ønsker i kaffen. Kaffe med statisk energi skaber ujævnheder og ofte klumper, hvilket resulterer i en dårlig espressoekstraktion. Derfor kan det konkluderes, at større slibeskiver altid er bedre, men det kommer også med en dyrere pris.

Koniske eller flade slibeskiver

Formen på slibeskiverne går hånd i hånd med formen på slibeskiverne. Koniske slibeskiver har en større skæreflade sammenlignet med flade slibeskiver med samme diameter. Fordelen ved koniske maleskiver er, at de ikke behøver at rotere så hurtigt som flade maleskiver, da de ikke er afhængige af den centrifugalkraft, som de flade maleskiver skal bruge for at udskænke kaffen. Så kan du konkludere, at konisk er bedre end flad? Nej, i modsætning til størrelsen på slibeskiverne, afgør formen på slibeskiverne ikke, hvilken der er bedre end den anden, det er snarere personlig præference. Fordi koniske slibeskiver har en større skæreflade at arbejde med, skaber det flere ekstremt fine partikler. De små partikler opløses hurtigere i koppen og giver en lettere, mere blomstret smag. De koniske slibeskiver har dog ikke kun fordele. Ulempen er, at den skaber med ujævnheder i formalingen i forhold til flad og kan give en ujævn udsugning og skaber kanaler i kaffepucken. I modsætning til koniske giver flade slibeskiver et mere jævnt sliberesultat og dermed en mere ensartet partikelstørrelse. Flade slibeskiver har en tendens til at give dig en mere jævn udtrækning og et mere ensartet resultat. Dette giver en mere traditionel og afbalanceret espressosmag.

Motorkraft

Kort sagt, jo større motor med jo højere output, jo bedre espressoresultater.

Resumé

Selvom mange kontakter os for at opgradere deres espressomaskine, anbefaler vi at opgradere kaffekværnen først. For jo bedre kaffekværn er, jo flere nuancer og komplekse smage kan du opleve fra bønnerne med en mere præcis sikker espressokværn. Når du køber en kaffekværn, så prøv at bruge omkring 40 % af dit samlede budget til en kaffekværn.

ældre indlæg
Nyere indlæg

Indkøbskurv

Din indkøbskurv er i øjeblikket tom

Køb nu