Typer af espressomaskiner som du behøver kende til!
Jun 17, 2022
E61 bryghoved
E61 er navnet på en espressomaskine, der blev lanceret i 1961 af det italienske firma Faema. Denne maskine indledte en ny æra af espressomaskiner. E61 var ikke kun den første maskine med varmeveksler, hvilket betød, at frisk vand blev brugt til at lave espresso i stedet for kedelvand. Den var også den første, der integrerede en pumpe for at skabe tryk i stedet for at bruge en håndbetjent håndtag. E61 er legendarisk for sin bryggruppe, som vejer mellem 4 og 5 kg. E61 er lavet af solid messing. Thermosyphon-systemet cirkulerer konstant varmt vand gennem bryggruppen og holder den konstant opvarmet og giver en stabil temperatur. Betydningen af E61 bryggruppen er mekanismen i bryghovedet, der gør det muligt at mætte pucken før brygning. Gennem denne forinfusionsproces ledes brygvandet langsomt og med dæmpet tryk ind i portafilteret. Alt dette reguleres af en forinfusionscylinder i bryghovedet, der gør, at trykket stiger langsomt. Resultatet bliver en perfekt espresso.
Dobbeltkedel
En maskine med dobbelte kedler har en kedel, der bruges til at brygge kaffe, og en til at trække damp og varmt vand. Begge kedler er uafhængige af hinanden, og ved hjælp af en PID på hver kedel kan temperaturerne på kedlerne reguleres separat. Brygkedlen er ofte mindre end kedlen til varmt vand og damp. Årsagen til, at damp- og varmtvandskedlen er større, er, at indholdet forbruges meget hurtigere end brygkedlen, da temperaturen i dampkedlen er meget højere. En espressomaskine med dobbelte kedler er mere temperaturstabil sammenlignet med en espressomaskine med varmeveksler, fordi du kan regulere de to kedler separat.
Fordel: Kan både skumme mælk og brygge samtidig. Du har fuld kontrol over brygtemperaturen og damptemperaturen separat med PID. Kan producere større mængde kaffe sammenlignet med en varmeveksler.
Ulempe: Dyrere end en varmeveksler
Anbefalet espressomaskine: Profitec Pro 600, Rocket R Cinquantotto
Varmeveksler
En espressomaskine med varmeveksler betyder, at den har to vandcirkulationssystemer. Da kedlen ikke er helt fyldt med vand, kan der dannes damp på toppen af kedlen. Ved brygning cirkulerer maskinen det friske vand gennem den store kedel, hvor det opvarmes til den optimale brygtemperatur og ledes derefter til bryggruppen og ned til kaffepucken. Således bruges altid frisk vand til at brygge espresso. Da en E61-gruppe konstant cirkulerer brygvandet gennem bryghovedet, får du et meget temperaturstabilt brygvand. Ved mælkeskumning frigives dampen, som tidligere har været i toppen af kedlen, og genopbygger damptrykket
Fordel: Billigere end espressomaskiner med dobbeltkedel og kan både skumme mælk og brygge samtidig.
Ulempe: Mindre kontrol over brygtemperaturen (Undtagelse varmeveksler med PID) og kræver en såkaldt 'Cooling flush' før hver brygning.
Anbefalede espressomaskiner: Rocket Appartamento, Profitec Pro 500
Dipper system
En hånd-lever espressomaskine er det, der gør dig til en rigtig professionel.
Den største forskel mellem andre almindelige espressomaskiner er selve bryggruppen med hånd-lever håndtag, som også kaldes for ”Boston lever group”.
Et dipper system er en unik måde at brygge espresso. Ved at trække håndtaget ned starter forinfusionen, hvor den introducerer brygvandet ved lavt brygtryk for langsomt og jævnt at mætte pucken. Varmt vand fra kedlen strømmer ind i den massive bryggruppe og køles ned til den rette temperatur. Hvis du slipper håndtaget og lader det vende tilbage til sin oprindelige position, lukkes vandstrømmen, og en fjeder med et stempel går langsomt op til 9-10 bars brygtryk og sænker derefter langsomt brygtrykket ved slutningen af hele cyklussen. Dette giver boston håndtags espressomaskiner en unik espressosmag, som ofte opleves som blødere og sødere, da den sænker brygtrykket ved slutningen af brygningen.
Fordel: Skaber espresso som ingen anden type espressomaskine kan give. Giver en unik bryggeoplevelse.
Ulempe: Fordi den har et langt håndtag, tager espressomaskinen ret meget plads. Den koster mere sammenlignet med en varmeveksler og nogle dobbeltkedler.
Anbefalet espressomaskine: Profitec Pro 800
Espressomaskiner med vibrationspumpe
Vibrationspumpen blev lanceret i begyndelsen af 70'erne af Ulka Co.
Fordi den var billigere end andre pumper, gjorde den espressomaskiner til hjemmebrug meget mere overkommelige. Vibrationspumpen har en effekt på 15 bar, som kan reduceres til mellem 9 og 10 bar ved hjælp af en ekspansionsventil.
Trykket opbygges ved hjælp af modstanden fra kaffepucken. Derfor er det meget vigtigt at finde den perfekte maling og at bruge den rette mængde kaffe i portafilteret. Hvis nogen af disse parametre ikke er korrekte, opnås det rette tryk ikke.
Fordi vibrationspumpen svinger meget under aktivering, afgiver den en hel del støj, og derfor har producenterne isoleret hele maskinhuset. Fordelen ved vibrationspumpen er, at den er nem og billig at reparere. Ulempen er, at espressomaskiner med vibrationspumpe ikke kan tilsluttes direkte til en vandkilde.
Espressomaskiner med rotationspumpe
Rotationspumpen er større og tungere end vibrationspumpen og har mere kraft. Den kan give flere bryggrupper et jævnt tryk og bruges ofte i kommercielle espressomaskiner. Den har en længere levetid, men er dyrere og sværere at reparere.
En unik egenskab ved en rotationspumpe er, at den er næsten lydløs, hvilket mange værdsætter. Espressomaskiner med rotationspumpe kan også tilsluttes direkte til en vandkilde.