Gå til indhold
Typer av espressomaskiner som du behöver känna till! - Barista och Espresso

Typer af espressomaskiner du behøver at kende!

E61 brohoved

E61 er navnet på en espressomaskine, der blev lanceret i 1961 af det italienske firma Faema. Denne maskine indvarslede en ny æra af espressomaskiner. E61 var ikke kun den første maskine med varmeveksler, hvilket betød, at man brugte ferskvand til at lave espresso i stedet for kedelvand. Det var også den første til at integrere en pumpe for at skabe tryk i stedet for at bruge en håndbetjent håndtag. E61 er legendarisk for sin bryggegruppe, der vejer mellem 4 og 5 kg. E61 er lavet af massiv messing. Thermosyphon-systemet cirkulerer konstant varmt vand gennem bryggegruppen, holder det konstant opvarmet og giver en stabil temperatur. Betydningen af E61 bryggruppe er mekanismen i bryghovedet, der gør det muligt at mætte pucken før brygning. Gennem denne præ-infusionsproces ledes bryggevandet langsomt og med reduceret tryk ind i portafilteret. Alt dette reguleres af en præ-infusionscylinder i bryggehovedet, som får trykket til at stige langsomt. Resultatet er en perfekt espresso.

Dobbelt kedel

En dobbeltkedelmaskine har en kedel, der bruges til at brygge kaffe og en til at udvinde damp og varmt vand. Begge kedler er uafhængige af hinanden og ved hjælp af en PID på hver kedel kan kedlernes temperaturer reguleres separat. Bryggekedlen er normalt mindre end kedlen til varmt vand og damp. Grunden til, at damp- og varmtvandskedlen er større, skyldes, at indholdet forbruges meget hurtigere end brygkedler, da temperaturen i dampkedlen er meget højere. En dobbeltkedel espressomaskine er mere temperaturstabil sammenlignet med en varmeveksler espressomaskine, fordi du kan regulere de to kedler hver for sig.

Fordel: Kan både opskumme mælk og brygge på samme tid. Du har fuld kontrol over brygtemperatur og damptemperatur separat med PID. Kan producere en større mængde kaffe sammenlignet med en varmeveksler.

Ulempe: Dyrere end en varmeveksler

Anbefalet espressomaskine: Profitec Pro 600, Rocket R Cinquantotto

Varmeveksler

En espressomaskine med varmeveksler betyder, at den har to vandcirkulationssystemer. Da gryden ikke er helt fyldt med vand, kan der skabes damp på toppen af gryden. Ved brygning cirkulerer maskinen ferskvandet gennem den store kedel, hvor det opvarmes til den optimale bryggetemperatur og derefter ledes til bryggegruppen og ned til kaffepucken. Der bruges således altid ferskvand til at brygge espresso. Da en E61-gruppe konstant cirkulerer bryggevandet gennem bryggehovedet, får du et meget temperaturstabilt bryggevand. Ved opskumning af mælk frigives den damp, der tidligere var i den øverste del af gryden og opbygger damptrykket igen

Fordel: Billigere end espressomaskiner med dobbeltkedler og kan både opskumme mælk og brygge på samme tid.

Ulempe: Mindre kontrol over bryggetemperaturen (Undtagen varmeveksler med PID) og behov for at udøve en såkaldt "Cooling flush" før hver brygning.

Anbefalede espressomaskiner: Rocket Lejlighed, Profitec Pro 500

Dipper system

En espressomaskine med håndtag er det, der gør dig til en rigtig proff.

Den største forskel på andre almindelige espressomaskiner er selve bryggegruppen med et håndtagsgreb, som også kaldes "Boston-håndtagsgruppen".

Et dyppesystem er en unik måde at brygge espresso på. Ved at trække håndtaget ned starter præ-infusionen, hvor den indfører bryggevandet ved lavt bryggetryk for at mætte pucken langsomt og jævnt. Varmt vand fra kedlen strømmer ind i den massive bryggegruppe og køles ned til den rigtige temperatur. Hvis du slipper håndtaget og lader det vende tilbage til sin oprindelige position, lukkes vandstrømmen, og en fjeder med et stempel går langsomt op til 9-10 bar bryggetryk og sænker derefter langsomt bryggetrykket i slutningen af den fulde cyklus . Dette giver boston håndgreb espressomaskiner en unik espressosmag, der normalt opleves som blødere og sødere, da det sænker bryggetrykket ved slutningen af brygningen.

Fordel: Skaber espresso, som ingen anden type espressomaskine kan levere. Giver en unik bryggeoplevelse.

Ulempe: Fordi den har et langt håndtag, fylder espressomaskinen ret meget. Det koster mere i forhold til en varmeveksler og nogle dobbeltkedler.

Anbefalet espressomaskine: Profitec Pro 800

Espressomaskiner med vibrationspumpe

Vibrationspumpen blev lanceret i begyndelsen af 70'erne af Ulka Co.

Da det var billigere end andre pumper, gjorde det hjemme-espressomaskiner meget mere overkommelige. Vibrationspumpen har en ydelse på 15 bar, som kan reduceres til mellem 9 og 10 bar ved hjælp af en ekspansionsventil.

Trykket bygges op ved hjælp af kaffepuckens modstand. Derfor er det meget vigtigt at finde den perfekte maling og at bruge den rigtige mængde kaffe i portafilteret. Hvis nogen af disse parametre ikke er korrekte, opnås det korrekte tryk ikke.

Fordi vibrationspumpen svinger meget under aktivering, udsender den ret meget støj, og som følge heraf har producenterne isoleret hele maskinhuset. Fordelen ved vibrationspumpen er, at den er nem og billig at reparere. Ulempen er, at espressomaskiner med vibrationspumpe ikke kan tilsluttes direkte til en vandkilde.

Espressomaskiner med rotationspumpe

Rotationspumpen er større og tungere end vibrationspumpen og har mere kraft. Det kan give flere bryggegrupper et jævnt tryk og bruges oftest i kommercielle espressomaskiner. Den har en længere levetid, men er dyrere og sværere at reparere.

Et unikt aspekt ved en rotationspumpe er, at den er næsten lydløs, hvilket mange sætter pris på. Espressomaskiner med rotationspumpe kan også tilsluttes direkte til en vandkilde.

ældre indlæg
Nyere indlæg

Indkøbskurv

Din indkøbskurv er i øjeblikket tom

Køb nu