Typer af espressomaskiner du skal kende!
Jun 17, 2022
E61 brohoved
E61 er navnet på en espressomaskine, der blev lanceret i 1961 af det italienske firma Faema. Denne maskine indvarslede en ny æra inden for espressomaskiner. E61 var ikke kun den første maskine med en varmeveksler, hvilket betød, at der blev brugt frisk vand til at lave espressomaskinen. espresso i stedet for kedelvand. Den var også den første til at integrere en pumpe til at skabe tryk i stedet for at bruge et håndbetjent håndtag. E61 er legendarisk for sin bryggegruppe, der vejer mellem 4 og 5 kg. E61 er lavet af massiv messing. Thermosyphon-systemet cirkulerer konstant varmt vand gennem bryggegruppen, hvilket holder den konstant varm og giver en stabil temperatur. Vigtigheden af E61-bryggegruppen ligger i mekanismen i bryggehovedet, der gør det muligt at mætte pucken før brygning. Gennem denne forinfusionsproces ledes bryggevandet langsomt og med reduceret tryk ind i portafilteret. Alt dette reguleres af en forinfusionscylinder i bryggehovedet, der tillader trykket at stige langsomt. Resultatet er en perfekt espresso.

Dobbeltkedel
En maskine med dobbeltkedler har én kedel, der bruges til at brygge kaffe, og én til at udvinde damp og varmt vand. Begge kedler er uafhængige af hinanden, og ved hjælp af en PID på hver kedel kan temperaturerne på kedlerne reguleres separat. Bryggekedlen er normalt mindre end kedlen til varmt vand og damp. Grunden til, at damp- og varmtvandskedlen er større, er, at indholdet forbruges meget hurtigere end bryggekedlen, da temperaturen i dampkedlen er meget højere. En espressomaskine med dobbeltkedler er mere temperaturstabil sammenlignet med en espressomaskine med en varmeveksler, fordi man kan regulere de to kedler separat.
Fordel: Kan både skumme mælk og brygge på samme tid. Du har fuld kontrol over bryggetemperaturen og damptemperaturen separat med PID. Kan producere en større mængde kaffe sammenlignet med en varmeveksler.
Ulempe: Dyrere end en varmeveksler
Anbefalet espressomaskine: Profitec Pro 600, Rocket R Cinquantotto

Varmeveksler
En espressomaskine med varmeveksler betyder, at den har to vandcirkulationssystemer. Da kedlen ikke er helt fyldt med vand, kan der skabes damp oven på kedlen. Under brygning cirkulerer maskinen det friske vand gennem den store kedel, hvor det opvarmes til den optimale bryggetemperatur og derefter ledes til bryggeenheden og ned til kaffepucken. Det betyder, at der altid bruges frisk vand til at brygge. espresso. Da en E61-gruppe konstant cirkulerer bryggevandet gennem bryggehovedet, får man et meget temperaturstabilt bryggevand. Ved skumning af mælk frigives den damp, der tidligere var i den øverste del af kedlen, og bygger damptrykket op igen.
Fordel: Billigere end espressomaskiner med dobbeltkogere og kan både skumme mælk og brygge på samme tid.
Ulempe: Mindre kontrol over bryggetemperaturen (undtagen for varmevekslere med PID) og behov for at udføre en såkaldt "køleskylning" før hver brygning.
Anbefalede espressomaskiner: Rocket Appartamento, Profitec Pro 500

Dipper-system
En espressomaskine med håndgreb er det, der gør dig til en sand professionel.
Den største forskel mellem andre almindelige espressomaskiner er selve bryggegruppen med et håndtag, også kaldet "Boston-grebsgruppen".
Et dipper-system er en unik måde at brygge på espresso. Ved at trække håndtaget ned starter forinfusionen, hvor den introducerer bryggevandet ved lavt bryggetryk for at mætte pucken langsomt og jævnt. Varmt vand fra kedlen strømmer ind i den massive bryggegruppe og afkøles til den korrekte temperatur. Hvis du slipper håndtaget og lader det vende tilbage til sin oprindelige position, lukkes vandgennemstrømningen, og en fjeder med et stempel går langsomt op til 9-10 bar bryggetryk og sænker derefter langsomt bryggetrykket ved afslutningen af hele cyklussen. Dette giver Boston håndgrebs-espressomaskiner en unik espressosmag, der ofte opleves som en blødere og sødere smag, da den sænker bryggetrykket ved afslutningen af brygningen.
Fordel: Opretter espresso som ingen anden type espressomaskine kan tilbyde. Giver en unik brygoplevelse.
Ulempe: Fordi den har et langt håndtag, fylder espressomaskinen en del. Den koster mere sammenlignet med en varmeveksler og nogle dobbeltkogere.
Anbefalet espressomaskine: Profitec Pro 800

Espressomaskiner med vibrationspumpe
Vibrationspumpen blev lanceret i starten af 1970'erne af Ulka Co.
Da den var billigere end andre pumper, gjorde den espressomaskiner til hjemmet meget mere overkommelige. Vibrationspumpen har et tryk på 15 bar, som kan reduceres til mellem 9 og 10 bar ved hjælp af en ekspansionsventil.
Trykket opbygges ved hjælp af modstanden fra kaffepucken. Derfor er det meget vigtigt at finde den perfekte malingsgrad og at bruge den rigtige mængde kaffe i portafilteret. Hvis nogen af disse parametre ikke er korrekte, opnås det korrekte tryk ikke.
Fordi vibrationspumpen oscillerer meget under aktivering, udsender den en del støj, hvilket er grunden til, at producenterne har isoleret hele maskinhuset. Fordelen ved vibrationspumpen er, at den er nem og billig at reparere. Ulempen er, at espressomaskiner med en vibrationspumpe ikke kan tilsluttes direkte til en vandkilde.

Espressomaskiner med rotationspumpe
Rotationspumper er større og tungere end vibrationspumper og har mere kraft. De kan give jævnt tryk til flere bryggegrupper og bruges oftest i kommercielle espressomaskiner. De har en længere levetid, men er dyrere og vanskeligere at reparere.
Et unikt aspekt ved en rotationspumpe er, at den er næsten lydløs, hvilket mange sætter pris på. Espressomaskiner med rotationspumper kan også tilsluttes direkte til en vandkilde.
