Trin-for-trin guide: Perfekt Espresso med Sage Barista Express
May 31, 2024
At mestre din Sage Barista Express involverer finjustering af hvert trin i brygningsprocessen. Her er en detaljeret guide, der hjælper dig med at få mest muligt ud af dine kaffebønner.
1. Udvælgelse og tilberedning af kaffebønner
- KaffebønnerBrug altid friske bønner af høj kvalitet. Sørg for, at bønnerne har en ristningsdato på pakken, helst ikke ældre end 1-2 måneder. Nogle mennesker sigter mod kaffe, der ristes inden for et par uger.
- Forvarmning af maskinenTænd maskinen, og lad den varme op. Tipset er også at varme portafilteret op. Ved at brygge et par gange uden kaffe eller ved at placere det i en beholder med varmt vand.
2. Maling af kaffebønner
- Indstilling af kværnen: Start med en medium grov indstilling (omkring 5-7). Juster baseret på resultaterne senere.
- VejningBrug en vægt til at veje 16-18 gram bønner for en dobbelt espresso. Vi anbefaler, at du bruger dobbelt espresso beholderen, som ikke er under tryk.
3. Dosering og tamning
- Mal og dosérMal bønnerne direkte i portafilteret, og sørg for at du har den rigtige mængde.
- StampningPak kaffen jævnt og med det rette tryk. Overfladen skal være jævn og kompakt. For at opnå en jævn presning skal du holde stamperen lige og bruge en konstant kraft.
4. Brug af vægten til brygning
- ForberedelsePlacer en vægt under espressokoppen for at måle mængden espresso som udvindes.
- Start brygningStart maskinen, og begynd ekstraktionen. Mål både tiden og vægten af ekstraktionen. Målet er at få omkring 36 gram. espresso fra 18 gram bønner på 20-30 sekunder.
- Tommelfingerregel at forsøge at få et forhold på 1:2 mellem mængden af formalet kaffe og mængden espresso du kommer ud.
5. Programindstillinger
- Tilpas programmer: Sage Barista Express giver mulighed for tilpasning af lydstyrken. Tryk først på programknappen, tryk derefter på dobbeltshot-knappen én gang for at starte brygningen, og tryk igen, når du har nået den ønskede mængde. (Nu har maskinen husket bryggetiden)
- Forfining af ekstraktionHvis espressoen kommer ud for hurtigt, skal du justere kværnen til en finere indstilling. Hvis den kommer ud for langsomt, skal du vælge en grovere indstilling. Det vil sige, hvis du har 36 g. espresso Under 20 sekunder skal du male finere. Hvis du har 36 g espresso Over 30 sekunder skal du male grovere. Du skal gentage dette, indtil du når en tid mellem 25 og 30 sekunder.
6. Analyse og justering
Når du har nået et bestemt bryggeområde, der er inden for 20-30 sekunder, skal du justere kværningsgraden baseret på smag.
- SmagsprøverSmag espressoen og læg mærke til smagen. For bitre noter, juster til en grovere malingsgrad. Bitterhed indikerer, at kaffen er overekstrakteret. For sure noter, prøv en finere malingsgrad. Surhed indikerer, at kaffen er underekstrakteret.
- StrukturForsøg at holde så mange variabler faste som muligt, såsom mængden af malet kaffe, ønsket espresso mængde og hvordan du presser kaffen. Ellers ved du ikke, hvad der påvirker smagen. Juster kun én variabel ad gangen. For eksempel anbefaler vi at justere ekstraktionstiden ved at male, indtil du opnår en afbalanceret smag.
- Ekstra tips: Hvis du føler, at du er meget tæt på, men ikke helt der, kan du beholde alle variabler som bryggetid, malingsmængde og volumen. espresso og mal. Juster i stedet bryggetemperaturen. Hvis du har mørkristede bønner og synes, at kaffen er lidt bitter, kan du sænke bryggetemperaturen. Hvis du har lysristede bønner, kan det forbedre smagen at øge bryggetemperaturen. Se brugermanualen for yderligere instruktioner om, hvordan du gør dette.
Ekstra information: Manglende rengøring kan drastisk påvirke kaffens smag
- RensningRengør portafilteret, stamperen og andre dele regelmæssigt. Kafferester, kaffeolie og kalkaflejringer kan påvirke smagen negativt. Rengøring med tabletter og kalkfjernere kan gøre en stor forskel i smagen og forbedre maskinens ydeevne, hvilket mange mennesker savner. Sørg for, at maskinen rengøres regelmæssigt.
- VandkvalitetBrug filtreret vand for at undgå mineralaflejringer og forbedre kaffens smag. Sørg for at udskifte vandtankens filter inden for 3 måneder.
- EksperimentPrøv forskellige bønner og justeringer for at finde den perfekte balance til din smag.
Problem: Årsag og løsning
Kaffen løber alt for hurtigt, selvom jeg kværner den til den fineste malingsgrad:
- Dette kan skyldes, at den kaffe, du bruger, er for gammel eller ikke beregnet til espresso. Der er stor forskel på brygget kaffe og espresso. Kaffe, der er for gammel, har ikke nok kuldioxid til at skabe den tykke "crema"-konsistens og bliver i stedet vandig. Prøv at skifte kaffen, og sørg for, at den ikke er for gammel. Lokale risterier er en stærk anbefaling!
- Sage Barista Express har også en intern kværnindstilling. Prøv at justere den finere. Et trin i den interne indstilling svarer til cirka 2 klik på den eksterne indstilling.
Trykmåleren når ikke højt tryk under brygning:
- Det kan skyldes, at du ikke kværner kaffen fint nok til at skabe modstand mellem kaffen og espressomaskinen. Prøv at male den finere.
- Hvis du har malet den meget fint, men stadig ikke får noget pres, kan det skyldes, at kaffen er gammel. Prøv at skifte til friskristet kaffe.
- Hvis du har gjort alt ovenstående og stadig ikke kan udskrive, kan det skyldes en maskinfejl. For at diagnosticere kan du indsætte en skånsom filter-/rengøringspude (gummi) med en simpel espresso filter og prøv at brygge uden kaffe. Dette filter skaber 100% modstand, og hvis trykmåleren ser ud til at virke, skyldes det de to første ovenstående årsager. Hvis trykmåleren slet ikke bevæger sig, bedes du kontakte den butik, hvor du købte espressomaskinen. Hvis du har købt hos os, skal du kontakte os med det samme, så hjælper vi dig. Kontakt os på: info@barista-espresso.se
Ved at følge disse detaljerede trin kan du sikre, at hver kop espresso fra din Sage Barista Express vil være så godt som muligt. Held og lykke med brygningen!