Gå til indhold

✓ 14 dages fortrydelsesret ✓ 12 måneders garanti ✓Hurtige leveringer ✓ Gratis fragt på ordrer over SEK 3500 inden for Sverige

Så navigerar du smakerna av espresso - Tips för att undvika sur eller bitter smak - Barista och Espresso

Sådan navigerer du i smagene espresso - Tips til at undgå sur eller bitter smag

espresso er en drik, der er elsket af mange rundt om i verden for sin unikke smag og aroma. Men nogle gange kan man espresso smag sur eller bitter, hvilket kan mindske nydelsen af denne lækre drik. I dette blogindlæg vil vi se på, hvordan man navigerer i smagene af espresso og hvilke forholdsregler der kan tages, hvis det smager surt eller bittert.

Først og fremmest er det vigtigt at forstå, hvad der kan forårsage en espresso at smage surt eller bittert. En sur en espresso kan være resultatet af, at bønnerne er ristet for længe eller for lidt, eller at bryggetiden er alt for kort. Inden for espresso dette kaldes normalt underekstraheret. En bitter en espresso på den anden side kan det skyldes, at bønnerne er ristet for meget, eller at bryggetiden er for lang.

Inden vi kommer ind i handlingerne, start med altid at bruge den samme dosis hver gang, så du kun har én parameter, som du ændrer ad gangen. Hvis der er for mange forskellige variabler såsom dosering, bryggetid, bryggetemperatur og formalingsgrad, vil det være alt for svært at forstå, hvorfor din espresso smager ikke godt.

Hvis espresso smager surt

Hvis du føler, at din espresso smager surt, er der nogle trin, du kan tage for at rette smagen. En måde er at bruge bønner af højere kvalitet og sørge for, at de er friske. Hvis bønnerne er for gamle, kan de have mistet deres naturlige sødme og syre. Du kan også justere malehastigheden for at få en espresso som er mindre surt. En finere formaling kan hjælpe med at reducere syren.

Måle

  • Kværn finere (bidrager til længere bryggetid)
  • Hæv brygtemperaturen (anbefaling mellem 93 og 96 grader)
  • Køb mørkere ristede espressobønner (generelt nemmere at brygge med mørkere ristede bønner)

Klik her hvis du har brug for god kaffe!

Hvis espresso smager bittert

Hvis din espresso smager bittert, kan du også tage skridt til at rette smagen. En måde er at bruge bønner af højere kvalitet og sørge for, at de er friske. Hvis bønnerne er ristet for meget, kan det få kaffen til at smage brændt eller bittert. Du kan også justere malehastigheden for at få en espresso hvilket er mindre bittert. En grovere formaling kan hjælpe med at reducere bitterhed.

Måle

  • Kværn grovere (bidrager til kortere bryggetid)
  • Sænk brygtemperaturen (anbefaling mellem 93 og 90 grader)

Klikher hvis du har brug for god kaffe!

Generelle ting at vide om brygning

For at få det bedste ud af din espresso det er også vigtigt at bruge den rigtige mængde kaffe og vand. En generel retningslinje er at få dobbelt så meget espresso som mængden af gram kaffe du bruger. Det vil sige, at en normal dobbelt espresso bruger ca. 18g friskmalet kaffe og med det skal du forsøge at sigte efter at få ca. 36 g espresso. Hvis du bruger for meget kaffe eller for lidt vand, kan det påvirke smagen af din espresso og føles alt for intens.

Hvordan bryggetiden betyder noget

Den faktiske tid, det tager at få det ønskede beløb ud espresso spiller en stor rolle. Hvis bryggetiden er for kort, smager espressoen surt, og hvis tiden er alt for lang, smager den bittert. En generel retningslinje er, at det skal tage et sted mellem 20-30 sekunder. dvs. hvis det tog dig under 20 sekunder at få 36g ud espresso skal du male finere, indtil du ender mellem 20 og 30 sekunder.

Hvor meget kaffe skal jeg bruge?

Vi plejer at sige omkring 18 gram for en dobbelt espresso og omkring 10 gram for et enkelt shot. Selvfølgelig kan større og mindre mængder også fungere, her er det vigtigt at holde sig til et mål, så man ikke introducerer flere variable, når man forsøger at få et godt resultat.

Brug en vægt!

En hurtig måde at få gode resultater på er en skala. På den måde kan du måle og forstå, hvad du skal ændre.

Trin for trin guide:

  1. Afvej 18 g kaffe i portafilteret
  2. Placer en vægt under kaffekoppen og begynd at brygge og tag dig god tid!
  3. Når du har nået 36g espresso stop brygning og timer.
  4. Hvis tiden var under 20 sek. Kværn finere og prøv igen. Hvis tiden var over 30 sek. Slib grovere og prøv igen.
  5. Når du har nået et godt tidspunkt med den rigtige mængde, men stadig smager surt, så prøv at hæve brygtemperaturen. Hvis det smager bittert, så prøv bedbrygtemperaturen.

Da det hele afhænger af hvor gode bønnerne er bliver du nødt til at eksperimentere men med denne guide kan du hurtigt komme til et rimeligt godt resultat hurtigt og derefter lave små ændringer for at få det bedst mulige resultat.

Klik her hvis du mangler en kaffevægt!

Afslutningsvis er det vigtigt at bruge bønner af høj kvalitet, sørge for at de er friske og bruge den rigtige mængde kaffe og vand for at få det bedste ud af din espresso. Hvis din espresso smager surt eller bittert, kan du justere formalingsgraden eller bryggetiden for at rette smagen. Med den rette teknik og lidt erfaring kan du hurtigt blive en mester i at brygge den perfekte espresso og nyde dens lækre smage og aromaer.

ældre indlæg
Nyere indlæg

Efterlad en kommentar

lukke (esc)

ABONNER PÅ VORES NYHEDSBREV

Deltag i nyheder, tilbud og konkurrencer, når du tilmelder dig vores nyhedsbrev. Vi udsender spændende og værdifuld information vedrespresso.

Aldersbekræftelse

Ved at klikke på Enter bekræfter du, at du er gammel nok til at indtage alkohol.

Søg

Tilføjet til kurv